Erasmus+ na Finskem

Damjana Možic in Sonja Kukman sva se udeležili izobraževanja v okviru programa Erasmus + v Jyväskyli na Finskem. Izobraževanje je potekalo od 7. do 10. aprila 2019 na Gradia Consortium Jyväskylä.

 

Poleg gostiteljev so se srečanja udeležili tudi partnerji iz Deltion College, Zwolle in Wellant College, Houten iz Nizozemske. Namen srečanja je bil med drugim tudi oblikovanje smernic za skupni projekt s področja podjetništva, ki ga nameravamo prijaviti v naslednjem razpisnem obdobju. V projektu je predvideno tudi sodelovanje partnerjev iz San Sebastiana, Španija in Belfasta, Severna Irska.

Na prvi delavnici smo predstavili rezultate intervjujev s podjetniki in  dijaki oziroma študenti v  matičnih državah. Na podlagi te analize smo pripravili izhodišča za skupni podjetniški projekt.

 

Naslednji dan smo se seznanili s finskim šolskim sistemom in možnostmi zaposlovanja mladih ter si ogledali delavnice, v katerih poteka del učnega procesa.

 

V popoldanskem delu smo obiskali podjetniški dogodek DreamUp, ki ga Gradia organizira v sodelovanju z ostalimi izobraževalnimi ustanovami. Dogodek je namenjen predstavitvi dijaških in študentskih podjetniških idej ter tekmovanju, na katerem je bila izbrana najboljša ideja.

 

Zadnji dan je bil namenjen delu v t. i. Crazy Town-u. Gre za co-working prostor za mlade podjetnike, ki so nam predstavili možnosti in načine dela, ki jih nudi ta center. Poudarek je na povezovanju in sodelovanju mladih podjetnikov.

 

V zaključku srečanja smo oblikovali osnutek skupnega podjetniškega projekta in dorekli nadaljnje aktivnosti.

 

Damjana Možic in Sonja Kukman